36 17 40 17


 Toftegårds Allé 30, 2. sal
2500 Valby

Graviditet og kontroller

Når du tror er blevet gravid og ønsker at gennemføre din graviditet, skal du kontakte os hurtigst muligt.

Bekræftelse af graviditet hos sekretær/sygeplejerske (6-8 graviditesuge):

Når du er i 6-8 uge, skal du have tid ved sygeplejerske/sekretær. Du vil ved denne undersøgelse få bekræftet din graviditet ved en urinprøve. Er graviditetstesten positiv vil du få taget blodprøver og målt Blodtryk.  

Du skal ved denne undersøgelse oplyse, om du er vaccineret mod røde hunde (MFR vaccination) eller om du evt. har haft sygdommen. Er du usikker på om du er immun, skal du have foretaget blodprøve for antistoffer.

1. graviditetsundersøgelse hos egen læge (6-10 graviditetsuge):

Ca 1 uge efter du har fået taget blodprøver, vil vi gerne se dig til  lægeundersøgelse. Her vil du få lavet vandrejournal, samt de papirer vi sender videre til Svangreambulatoriet på sygehuset. 

Formålet med undersøgelsen er at afdække, om der er nogle komplicerende faktorer, vi skal være særligt opmærksomme på i graviditeten. Det kan være fysisk sygdom hos den gravide, arvelige sygdomme i familien, overvægt, rygning, misbrug, psykisk sårbarhed, sociale forhold, risikoforhold på arbejdspladsen el. 

Du bør inden denne undersøgelse have drøftet med din partner, om I ønsker nakkefoldsskanning og misdannelsesskanning. 

Du kan læse mere om skanningerne hér

Doubletest og Nakkefoldsskanning (11-13 graviditetsuge):

Undersøgelsen er et tilbud. Formålet er at undersøge for Downs syndrom (mongolisme) samt andre syndromer.

Undersøgelsen foretages i to trin, dels en blodprøve og dels en nakkefoldsskanning. På basis af disse to undersøgelser samt kvindens alder udregner man en procentsats for, hvor stor risiko der er for at barnet har downs syndrom. Vurderes risikoen at være høj, vil du blive tilbudt yderligere undersøgelser (moderkagebiopsi eller forstervandsprøve). 

 Du skal selv bestille tid til undersøgelsen på www.nakkefold-hs.dk 

Jordemoder (15.-16. graviditetsuge):

Når du er ca 15-16 uger henne i din graviditet, vil du blive indkaldt til første jordemoder undersøgelse. På sygehuset vil de vurdere, hvor tit du skal komme til kontroller hos jordemoderen. 

Misdannelsesskanning (18.-22. graviditetsuge)

Formålet med skanningen er at identificerer eventuelle misdannelser hos barnet. Man ser på hoved, ansigt, rygsøjle, hjerte, nyrer, mavesæk, tarme, blære, arme og ben. Ca 90 % af alle misdannelser opdages ved misdannelsesskanningen, herunder læbe-ganespalte, klumpfødder og hjertefejl. Ved undersøgelsen ser man desuden på, om barnet vokser som det skal, om der er nok fostervæske og på moderkagens placering.

2. graviditetsundersøgelse hos egen læge (uge 24):

Ved denne undersøgelse snakker vi om hvordan det går. Du vil få målt dit blodtryk, undersøgt din urin samt undersøgt din mave, så vi sikrer os at barnet vokser som det skal. Der vil blive lyttet efter hjertelyd. 

Formålet med undersøgelsen er at sikre at mor og barn har det godt, at barnet vokser som det skal og at der ikke er tegn på svangerskabsforgiftning (se hér)

3. graviditetsundersøgelse hos egen læge (uge 32):

Ved denne undersøgelser gør vi de samme ting som ved 2. graviditetsundersøgelse. 

8 ugers undersøgelse hos egen læge (8 uger efter fødslen): 

Her taler vi om fødslen om amning og om prævention. Du vil få foretaget en underlivsundersøgelse, hvor det undersøges om livmoderen har trukket sig sammen, om bækkenbundsmuskulaturen er intakt og om evt fødselsskader er helet op. Hvis du har fået indkaldelse til den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft mens du var gravid, vil du blive tilbudt at få foretaget denne undersøgelse.

Du behøver ikke at vente til efter 8-ugers undersøgelsen med at komme i gang med sexlivet eller genoptage motion.